Tips & tricks: Sådan fisker du gedder i vinterkoldt vand

Rasmus1 Rasmus Ingemann fisker langsomt og varieret, når det gælder gedder i vinterkoldt vand.

Vinterkulde holder ikke inkarnerede geddefiskere hjemme i varmen, og så længe der ikke er is på vandet, tager de gerne ud i båd eller flydering for at finde nogle af de rigtig store gedder, der gemmer sig i søernes dybe partier. Læs her, hvordan det lykkes for Rasmus, Allan og Søren at lokke dem op fra dybet.

De kolde måneder frem mod fredningen midt i marts er for mange geddefiskere årets højsæson, hvor der virkelig er mulighed for at fange nogle af de helt store eksemplarer. Men det er ikke nødvendigvis en let sag, for når vandtemperaturen falder, sker der tilsvarende med geddernes aktivitet, og der skal både trækkes på erfaringer og lægges en indsats for at få succes med fiskeriet.

Vi har fået tre dygtige geddefiskere til at fortælle om deres erfaringer med vinterfiskeriet. Læs her, hvordan de griber det an, så du kan blive klædt godt på til de kolde dage på vandet.

Rasmus Ingemann: Fra båd på de store sjællandske søer

Når Rasmus Ingemann fisker efter gedder i vintermånederne, sker det fra båd på de store, dybe sjællandske søer, typisk sammen med hans makker Mads. Ekkoloddet holder styr på dybden og vandtemperaturen, og de to ting i kombination er vigtige for fiskeriet.

Temperaturen er afgørende
Det gælder jo om at finde gedderne, og her er vandtemperaturen helt afgørende.

– Hvis vandet er koldt – det vil sige mellem nul og fire grader – søger vi efter gedderne på skrænter og strukturer fra det dybe vand og ind mod de lavere gydeområder. Når vandet bliver varmere, søger vi efterhånden ind på lavere vand, forklarer Rasmus.

Selv små temperaturforskelle på bare ½ grad kan være afgørende for, hvor gedderne opholder sig, så det gælder om at variere, hvor man sejler.

– Vi skifter mellem at sejle fra det dybe og ind mod det lave og omvendt. I det hele taget er det vigtigt ikke bare at følge en bestemt rutine, men variere sit fiskeri, indtil man har fundet fiskene, og ofte er der flere i det samme område, fortæller Rasmus.

Allan1 Allan Mathiasen fisker kun med én trekrog.

Variation er vigtig
Variationen gælder også, når det gælder valg af agn og fiskepladser.

– Vi valgte for nogle år siden udelukkende at fiske med kunstagn. Det er nemlig for tidskrævende i vores børnefamilier at skulle skaffe agnfisk, forklarer Rasmus og fortsætter:

– Så i dag fisker vi både med traditionelle woblere, jerkbaits og shads, og vi varierer for at spore os ind på, hvad der virker på dagen. Indtil vi ved det, bruger vi forskellige agn og skifter jævnligt.

Rasmus forklarer, at de typisk har 6-8 fiskepladser i en sø, og igen gælder det om at variere fiskeriet, så man ikke hver gang tager dem i samme rækkefølge.

Langsomt fiskeri
Når vandet er koldt, gælder det om at fiske langsomt.

– Nogle gange skal man fiske agnen ekstremt langsomt, for at få gedderne til at hugge i det kolde vand, hvor de kun angriber agnen, hvis den kommer tæt forbi dem i langsomt tempo, slutter Rasmus.

Allan Mathiasen: Vandtemperaturen afgør dagens metode

Ligesom Rasmus Ingemann er det på de dybe søer Allan Mathiasen holder til, når han fisker gedder i vintermånederne. Blot er det ikke de sjællandske, men de midtjyske.

Allan fisker både med agnfisk og kunstagn, og det er vandtemperaturen, der afgør, hvad han vælger.

– Når vandtemperaturen når ned på fem grader og derunder, fisker jeg med agnfisk. Ved højere temperatur bruger jeg kunstagn, som har den fordel, at du kan dække meget mere vand, forklarer han.

Allan fisker mest ude over det dybe vand, og hvis vandet er tilstrækkelig klart, oplever han nogen gange, at fiskene er til at trække mange meter op til agnen.

– Hvis bare gedderne kan se silhuetten af agnen, har jeg oplevet at se på ekkoloddet, hvordan de stiger 10-12 meter op for at tage en højt fisket agn, fortæller han.

Allan2 Allan fanger flest fisk, når solen er fremme på himlen.

De store gedder står ofte frit i vandet
– Jeg fisker gerne efter pelagiske gedder, der står frit i vandet ude over de dybe steder i søen, for det er nemlig tit de helt store fisk. Jeg tænker, at de lidt mindre fisk holder sig væk fra de frie vandmasser, for de er sikkert i risiko for at blive set som bytte af de store, forklarer han.

Hvis der ikke sker noget ude over det dybe, flytter Allan sit fiskeri ind over skrænterne, hvor det er noget lettere at få gedder på 3-5 kg i tale, så der sker noget på turen.

– Men her kan der naturligvis også stå meget store fisk, det er bare ikke helt så målrettet fiskeri, siger han og fortsætter:

– Jeg tror også, at lyset spiller en rolle for deres villighed til at hugge. Forleden var vi ude på en gråvejrsdag, hvor der lige var to gange en halv time, hvor solen kiggede frem, og da vi senere kiggede vores fangstbilleder igennem, var det tydelig, at der var sol på dem alle.

Allan3 Allan foretrækker shads, der er 20-30 cm lange.

Farven spiller en rolle
På samme måde som lyset spiller en rolle, så virker det også nogen dage, som om farven på agnen er afgørende. Det er ikke usædvanligt, at der er træge dage, hvor kun én farve fungerer.

– Når man dørger med kunstagn, så anbefaler jeg, at man sætter noget meget forskelligt på fra start, både nogle hidsige og nogle neutrale farver, og så i øvrigt skifter agnene jævnligt, indtil man rammer den rette farve og agn. Så kan man snævre agnudvalget ind, når man har ramt det, der fungerer på dagen, siger han.

Når Allan fisker med kunstagn, er det som regel shads, der ligger på 20-30 cm i længden.

– Jeg foretrækker, at agnene kun er monteret med én trekrog. Så er det lettere at håndtere og afkroge fisken skånsomt, og risikoen for en krog i hånden er bestemt også mindre, slutter han.

Søren1
De store gedder fylder godt i Sørens flydering.

Søren Nygaard Prøhl: Med flydering og fluestang


Ligesom Allan Mathiasen fisker Søren Nygaard Prøhl også i de midtjyske søer, men han gør det altid fra sin flydering, og det er altid fluestangen, der er i brug.

Gedderne finder han, hvor der er dybe huller og skrænter, som for eksempel i Gudensø hvor et hul på 5-6 meter altid holder fisk.

– Jeg har et ekkolod på flyderingen, som sikrer, at jeg altid har styr på dybdeforholdene, og samtidig giver det muligheden for at spotte fisk. Det gælder også stimer af byttefisk, der næsten altid er garanti for, at der er gedder i nærheden, fortæller Søren.

For at komme ned i dybet fisker Søren med en WF-line og bruger så forskellige tips til den. Lige fra flydende til synke 6-7. Det giver mulighed for at præsentere fluen lige præcis i den ønskede dybde. Nogle gange sætter han desuden tungsten på for at komme helt ned til bunden, hvor de store hungedder står.

Søren gør ikke et stort nummer ud af vandtemperaturen, men oplever at gedderne står længere oppe i vandet på dage med meget sol.

Søren2 Søren bruger relativt små geddefluer.

Gang i vandet
– Jeg fisker helst, når vinden sørger for, at der er gang i vandet, og det er også godt, hvis vandet er farvet. Er der derimod klart og stille vand, bliver fiskeriet svært, forklarer han.

Søren fisker ikke med meget store fluer. Han foretrækker fluer på 12-15 cm i længden, og favoritten er rød/grøn. Han bruger også fluer i rød/hvid, og hvis alt andet svigter, sætter han en helt sort flue på.

– Jeg foretrækker pulserende fluer, og fluer som skubber noget vand. Nogle gange fisker jeg dem nærmest som en jig, andre gange med nymfe-indtag. Det er vigtigt her i det vinterkolde vand, at indtagningen er rigtig langsom, slutter han.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"