Tips & tricks: Fisk din streamerflue opstrøms i åen
De fleste fisker sikkert en streamerflue nedstrøms i åen, men Johannes Junge har valgt at gå mod strømmen og har haft held med at kaste den opstrøms i stedet. Tjek her, hvordan han gør.
Nedstrøms og skråt på tværs, så streameren driver tværs over åen ind mod egen bred. Sådan fisker de fleste sikkert ved åen, når de har en streamer for enden af forfanget. Men ikke Johannes Junge, der med held har vendt sig om og i stedet kaster streameren opstrøms.
Blev inspireret af skumfluefiskeriet
Johannes fortæller, at han ville forsøge sig med opstrøms skumfluefiskeri i sit hjemvand Kolding Å. Det gav imidlertid ikke de resultater, han havde håbet på, så han forsøgte sig i stedet med noget andet.
– Jeg fik kun smolt og små bækørreder til at tage skumfluen, så for tre år siden valgte jeg at forsøge med en streamerflue i stedet, fortæller han.
Inspirationen fandt han i to amerikanske bøger om streamerfiskeri og i en video, som bøgernes forfatter Kelly Galloup havde lagt på YouTube. Her viste han teknikken med at fiske opstrøms. Det var godt nok i vandløb, der var en del større end Kolding Å, men Johannes fik mod på at udforske mulighederne og fortsatte stædigt, til det lykkedes.
Johannes Junge
Johannes driver en lille hobby-virksomhed, hvor han sælger ud af sine fluer. Du kan se dem på hans hjemmeside. Du kan også følge ham på Instragram.
Fisker med store fluer
Som geddefluefisker er Johannes vant til at binde store fluer, og det smitter også af på de streamere, han bruger. De er nemlig gerne otte-ti cm lange.
– Jeg kaster dem opstrøms på pladser, hvor jeg har en forventning om, at der kan stå en havørred. Det kan være en plads, hvor planter hænger ud over åen, og jeg kaster så fluen, så jeg kan tage den hjem tæt på planterne, fortæller Johannes og fortsætter:
– Jeg prøver at få fisken til at reagere instinktivt, når fluen kommer ned mod hovedet på den, og ofte tager de den hårdt og brutalt.
Korte kast og kontakt med fluen
Når Johannes fisker opstrøms, bruger han en kortklumpet line. Det er enten en flydeline eller en synke 3-4.
– Jeg laver korte kast på maksimalt otte meter og tager fluen ind, så den bevæger sig en smule hurtigere end strømmen. Nogle gange laver jeg jerkstrips. Altså et 10-20 cm hårdt slag med stangen, hvorefter stangen føres tilbage, mens løslinen samles op. Det giver fluen en jiggende bevægelse, men det gælder om hele tiden at have god kontakt til fluen, fortæller han.
Det gælder for Johannes om at få fluen ned i vandet med det samme, så langt de fleste af hans fluer er vægtbelastede.
– Når jeg fisker med flydeline, bruger jeg et forfang, der er sammensat af 60 cm 0,50 mm line og 100 cm 0,35 mm line. Ved synkeline bruger jeg 30 cm 0,50 mm line og 60 cm 0,35 mm line, fortæller han.
Ikke til natteroderi
Arbejde og småbørn i familien gør, at natfluefiskeriet efter havørred ikke lige er noget for Johannes, som i stedet fisker i dag- og aftentimerne.
– Når jeg slutter mit fiskeri, møder jeg nogle gange natfiskerne, der skal til at begynde. Så kigger vi i hinandens flueæsker, og de gør tit store øjne, når de ser, hvor store fluer jeg fisker med, slutter Johannes med et grin.