Jyske havørreder har smag for Hindbærsnitten og Træstammen
Kim Birkeholm er manden bag to fluer, der har vist sig særdeles effektive til åens havørreder. Fisketure sammen med gode venner blev ofte kombineret med besøg hos bageren, og herfra kom inspirationen til at kalde fluerne for Hindbærsnitten og Træstammen.
Når Kim Birkeholm og hans fiskevenner besøger Karup Å eller Lindenborg Å, vælger de ofte at friste åernes havørreder med enten Hindbærsnitten eller Træstammen. De to fluer er Kim manden bag, og han fortæller her om deres tilblivelse.
– For 8-10 år siden bandt jeg en meget enkelt flue på en streamerkrog, str. 2. Den havde en sølvfarvet krop og en vinge af grævlingehår. Jeg havde stor succes med den ved Karup Å, men tænkte, at der godt måtte komme lidt flere materialer på, fortæller Kim og fortsætter:
– Resultatet blev to fluer. Den ene med krop i guld og den anden i sølv. Den første med to ginger-farvede hackler, den anden med grizzly-hackler, begge med en vinge af grævlingehår og belastede med en tungstenskugle.
Effektive kagefluer
Begge fluer viste sig at fungere rigtig fint for både Kim og hans fiskevenner, og da fisketurene ofte blev kombineret med et besøg hos bageren, endte det med, at de blev navngivet efter nogle af kagerne. Vennerne mente nemlig, at guld-varianten havde en vis lighed med en Hindbærsnitte, mens den sølvfarvede passende kunne gå for en Træstamme.
Virker godt i dagslys
Kim Birkeholm kan godt lide at fiske ved åen i almindeligt dagslys, og det var derfor vigtigt at finde et fluemønster, der kunne rejse fiskene midt på dagen.
– Fluerne er belastet med tungsten, men jeg fisker dem gerne højt i vandet, og det lykkes tit at få fiskene til at gå efter fluen midt på dagen. Hindbærsnitten bruger jeg gerne, når der er lidt farve på vandet, som der tit er ved Karup Å, fortæller Kim og fortsætter:
– Normalt fisker jeg dem højt i vandet med flydeline og en synkende tip, men drejer det sig om den nedre langsomflydende og dybe del af Lindenborg Å, fisker jeg dybere i vandet og bruger varianter med to tungstenskugler og en tip, der synker hurtigere.
Mange fisk på samvittigheden i år
I den sæson har de to fluer givet Kim flere fine havørreder med en fisk på 70 cm fra Karup Å som den største. Hans fiskeven Lars Bo Jørgensen, der som pensionist har haft mere tid til rådighed, har dog haft endnu større succes med især Hindbærsnitten. Den har alene i Lindenborg Å givet ham 20 havørreder mellem 62 og 80 cm i denne sæson.
En anden af fiskevennerne Søren Holm-Rasmussen havde også succes med Hindbærsnitten ved Lindenborg Å, hvor han i juli landede en superflot havørred på 85 cm og 6,65 kg.
Sådan binder du Hindbærsnitten
Martin Votborg fra Minflue.dk har lavet en video, hvor han viser, hvordan du binder fluen Hindbærsnitten. Tjek den her: