Guide: 10 hotte kystpladser i Roskilde Fjord

IMG 0020

Roskilde Fjord er et utroligt varieret farvand, hvor du både finder mudderbund, lavvandede vige, stenede strækninger og dybe render med kraftig tidevandsstrøm. Alle stederne har du chance for at finde fine havørreder, hvis du rammer den rigtige dag. Her får du Jonas Kærlins og Henning Pedersens bud på 10 hotte pladser i fjorden.

Jonas Kærlin er certificeret fiskeguide og kommer oprindelig fra Jyllinge. Den sydlige del af Roskilde Fjord har derfor ofte været mål for hans kystture, og det har givet ham et rigtig godt kendskab til pladser og muligheder i den sydlige del af fjorden.

Jeg selv har udgangspunkt i Frederiksværk i den nordlige del af fjorden, hvor jeg gennem mange år har enten vadefisket eller fisket fra pontonbåd efter fjordens havørreder. Sammen har vi udvalgt 10 pladser rundt i hele fjorden, hvor du har gode chancer for at fange en af de flotte fjordørreder, der ofte er meget kompakte og med en smuk farvetegning – sådan som man også kender det fra for eksempel Mariager Fjord.

Kort Udover de 10 udvalgte pladser i denne artikel er der masser af pladser og kringelkroge i fjorden, som man kan udforske.

1 KULHUSRENDEN 
Vi starter rundturen helt i nord ved Kulhusrenden. Det er den dybe strømrende, der forbinder Roskilde Fjord med Isefjorden. Selve strømrenden er cirka 250 meter bred og op til 17 meter dyb. Tidevandsstrømmen kan her være særdeles kraftig.

Der er en parkeringsplads for enden af Kulhusvej lige ved det lille færgeleje. Gå herfra mod øst, og så kan du begynde fiskeriet 500 meter henne og fiske ud over et område med 2-3 meter vand, hvor ørrederne gerne trækker ind. Du kan også vælge at fiske helt ude ved strømrenden. Så skal du starte med at gå 1 km langs stranden ud mod Grønnese Skov. Her vader du så ud, og efter 500 meter står du helt ude ved skrænten, der fører lige ned til dybt vand. Her er der godt med strøm og fine chancer for havørred.

Desuden trækker hornfiskene forbi i stort tal i fra sidst i april, og stimer af makrel kommer tit forbi om sommeren. Om efteråret kan fiskeriet være svært på grund af drivende tang.

TIPS TIL PLADSEN
Fisker du ude ved skrænten, kan du med fordel tage en stor balje med, så du kan lægge taske og jakke fra dig. Så skal du nemlig ikke helt ind til land, når du har et presserende ærinde.

2 HANEHOVED
Du kan parkere ved Havnelinien lige inden lystbådehavnen i Frederiksværk. Følg kysten vestpå cirka 400 meter, hvorefter du vader de cirka 200 meter ud, til du kommer til overgangen mellem sandbund og ålegræsbælter. Affisk vestover ud mod Ellingebugten og fortsæt gerne ind i bugten. Fisk opsøgende, da fiskene kan være over hele strækket. God plads til spin eller bombarda. Fisker bedst fra oktober og frem til maj.

Pladsen ligger tæt på udløbet af Arresø Kanal, hvor der hvert år mundingsudsættes 4.500 stk. smolt. Da ørrederne ikke har gydemuligheder i kanalen, er der ikke fredningsbælte på stedet. 

TIPS TIL PLADSEN
Vil du slippe for at vadefiske, kan du gå over på den anden side af lystbådehavnen og fiske fra Slaggemolen, der strækker sig langt ud i fjorden.

Ved Hvide Klint lige syd for stålværket i Frederiksværk skal du vade et godt stykke ud og fiske, hvor du møder den mørke bund. Foto: Henning Pedersen.
Ved Hvide Klint lige syd for stålværket i Frederiksværk skal du vade et godt stykke ud og fiske, hvor du møder den mørke bund. Foto: Henning Pedersen.

3 HVIDE KLINT
Ved Hvide Klint lige syd for stålvalseværket i Frederiksværk er der adgang til en 5 km lang ensartet kyststrækning ned mod Dyrnæsrenden. Du kan parkere for enden af Poul Rasmussens Vej. Du skal vade knap 300 meter ud gennem lavt vand, og så kommer du til mørk bund, som du kan fiske henover. Strækket er temmeligt ensartet, og fiskene kan være over det hele, så affisk bevægeligt og opsøgende. Gode chancer for havørred fra oktober til maj, hvorefter hornfiskene tager over i stort tal.

TIPS TIL PLADSEN
Ved Hvide Klint ligger i sommerhalvåret et flydende shelter, som du kan booke til en overnatning på vandet. Kræver dog båd for at komme derud.

4 DYRNÆSRENDEN
Midt mellem Frederikssund og Frederiksværk snævrer fjorden ind ved Dyrnæsrenden. Selve den dybe rende er kun ca. 150 meter bred. Der er til gengæld 15 meter dybt, og der løber en kraftig tidevandsstrøm igennem. Parker for enden af Store Havelse Strandvej. Du kan fiske langs skrænterne, men for at komme helt derud, skal du vade 600 meter fra parkeringspladsen, så husk at få blink- og/eller flueæsken med. Du har chance for havørred hele året.

TIPS TIL PLADSEN
Makrellerne boltrer sig tit i den kraftige tidevandsstrøm om sommeren.

5 FREDERIKSSUND
Ved Frederikssund snævrer fjorden også ind, og der går en god tidevandstrøm gennem broen over fjorden. Fisk på strækket fra broen og nordpå. Længst nordpå skal du være opmærksom på det udvidede fredningsbælte ved Græse Å og Havelse Å.

Du kan parkere, hvor Strandvej og Tjørnevej mødes eller nede ved broen. Også her skal du vade 100-150 meter ud, før du kommer til den mørke bund og det dybere vand. Fisk ud over den mørke bund, og fisk bevægeligt og opsøgende, for fiskene kan være over hele strækket. Pladsen kan fiskes hele året, men drivende tang kan være en plage især om efteråret. 

TIPS TIL PLADSEN
Fra sidst i april og ind i maj trækker store mængder hornfisk igennem den smalle strømrende.

IMG 0881 Ørreder med flotte farvetegninger er ikke ualmindelige i Roskilde Fjord. Lars Juel Hansen fangede denne om efteråret i bunden af fjorden. Foto: Henning Pedersen.

6 ØSTSKOVEN
Vi bevæger os nu ned i den sydlige del af fjorden og starter ved Østskoven og den smalle strømrende over mod Eskilsø. Følg vejen ned til det lille færgested, og parker i vejsiden. Du kan fiske både nord og syd for færgestedet, hvor du kaster ud mod strømrenden og det dybe vand. Der kan være meget strøm på stedet, og pladsen egner sig godt til fiskeri efter trækkende fisk om efteråret. Fra sidst i april og begyndelsen af maj trækker der store mængder af hornfisk igennem her.

Hvis du i stedet går gennem skoven mod syd, kommer du ned til en fin pynt, hvor du enten kan kaste mod øst ud i strømmen eller kaste mod syd og sydvest, hvor du fisker hen over en varieret bund med ålegræs og blæretang. Det er en fin plads forår og vinter, og du kan fortsætte fiskeriet videre mod vest, hvor du finder lavere vand.

TIPS TIL PLADSEN
Hvor vejen ender ved færgelejet, er der en handicapvenlig fiskeplads.

JONAS' TIPS OG TRICKS TIL FJORDEN

 

Jonas Kærlin er certificeret fiskeguide og tilknyttet Fishing Zealand. Han fisker næsten udelukkende med spin. Vinter og forår sidder der gerne et kobberfarvet blink for enden af linen, mens han foretrækker et sølvfarvet den øvrige del af året.

 

Om vinteren fisker han især på pladser med lavt vand og mudderbund og med så langsom indspinning, at han til tider sidder fast i bunden. I løbet af forårsmånederne flytter han mod lidt dybere vand med ålegræs- og blæretangsbælter, hvor han fisker hurtigere og med mange spinstop.

 

Jonas fisker ikke meget i fjorden om sommeren, men når det sker, opsøger han pladser med strøm og gerne tidligt om morgenen. Ud på efteråret leder han efter trækkende fisk, og søger mod pladser, hvor de skal passere. I takt med at det bliver koldere, søger han mod lavere vand og nedsætter indspinningshastigheden.

 

Uanset plads og årstid anbefaler Jonas, at du fisker opsøgende. Finder du ikke fisk, så skift plads. Selv når han ofte rundt på 4-5 forskellige pladser på en heldagstur.

7 MØLLEKROG
I bunden af vigen ved Møllekrog er der et lille udløb fra Selsø Sø. Her er ikke fredning, og den ferske tilførsel af vand fra søen kan tiltrække fisk om vinteren. Du kan parkere på en parkeringsplads, lige inden du kommer til vandet.

Du kan fiske fra vestsiden af vigen, hvor du vader over lavt vand udenfor rørskovsbæltet og kaster ud mod dybere vand midt i vigen. Men du kan også vælge at følge vejen over på østsiden af vigen og fiske ned mod Skrivernæbbet, hvor et rev strækker sig sydpå ud i fjorden. Her vil du have gode chancer vinter og forår. 

TIPS TIL PLADSEN
I sommerhalvåret kan du låne en gratis kano og eventuelt også overnatte i et flydende shelter ved Møllekrog. Tjek Visit Fjordlandets hjemmeside for info.

8 SALVADPARKEN
Du kan parkere, lige hvor Hove Å har sit udløb i fjorden, og herfra skal du starte med at gå mod syd, så du kommer ud af fredningsbæltet. Når du kommer ud, hvor kysten drejer og går ret mod syd, har du en fin strækning på lidt over én kilometer, inden kysten drejer mod øst ind mod fredningen ved Maglemose Ås udløb. Du kan vade langs en kant omkring 10 meter fra land og fiske strækningen af. Fiskeriet er bedst forår og efterår, men med mange farvede fisk sidst på efteråret.

TIPS TIL PLADSEN
Der er bålplads og shelter ved parkeringspladsen ved Hove Å.

Ved Hanehoved skal du vade langt ud til den mørke bund og fiske langs den vestpå mod Ellingebugten. Foto: Henning Pedersen.
Ved Hanehoved skal du vade langt ud til den mørke bund og fiske langs den vestpå mod Ellingebugten. Foto: Henning Pedersen.

9 KATTINGE VIG
Du skal ud at gå en lille tur, før du når pladserne i Kattinge Vig. Du kan enten parkere ved Kattingeværket og så gå de 500 meter mod nordøst, til du er ude af fredningsbæltet, eller du kan parkere ved Boserupvej lige overfor Roskilde Friskole og gå ned gennem skoven.

Området er varieret med muslingebanker, ålegræsbælter, sten og blæretang. Dybden er varierende, og ude i selve Kattinge Vig er der meget dybe områder.

I efteråret er der mange ørreder, der er på gydetræk mod å-udløbet ved Kattingeværket, mens vigen om vinteren kan være opholdssted for flokke af overvejende mindre blankfisk. 

TIPS TIL PLADSEN
I skoven syd for Kattinge Vig er der flere shelterpladser. Der er desuden mulighed for at låne en gratis jolle. Tjek Visit Fjordlandets hjemmeside for info.

10 VEDDELEV OG SØNDERØ
Fra havnen i Veddelev kan du fiske sydover ud for campingpladsen og ned mod pynten ved Sønderø. Her fisker du ud over ålegræsbælter, hvor fiskene kan trække langs kanten ind til sandbunden. Det gælder derfor om at fiske aktivt og opsøgende for at finde fiskene.

Ud for Sønderø er der dybere partier med varieret bund, inden du kommer til den lavvandede vig østpå mod Roskilde.

Du kan enten parkere ved Veddelev Havn eller lige inden campingpladsen.

TIPS TIL PLADSEN
Roskilde Kommune har udgivet en folder, der guider til alle fiskepladserne i fjorden. Du finder den på Visit Fjordlandets hjemmeside.

IMG 0333 For Jonas Kærlin er opsøgende fiskeri ofte nøglen til succes ved fjorden.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren #4.2024.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"