Der er flere mulige årsager til tilbagegangen for brakvandsrovfisk i det østdanske og resten af Danmark:
Erfaringer fra blandt andet Rügen i Tyskland viser, at lystfiskere vil rejse langt og betale meget for at fiske efter store rovfisk i brakvand. Hvor stor værdien af fiskeriet efter brakvandsgedderne er, har DTU Aqua med udgangspunkt i en stor socioøkonomisk undersøgelse og biologiske baggrundsdata givet et bud på. DTU Aqua kom frem til, at 1 kg lystfiskerfanget gedde – hjemtaget såvel som genudsat – har en værdi af 1208 kr.
Bestandenes nuværende situation i det sydøstdanske, hvorfra der især findes viden om brakvandsrovfiskene, er dog langt fra god. Som dokumenteret i rapporten "Tilstanden og udviklingspotentialet hos brakvandsgedder og -aborrer i farvandet omkring Sydsjælland, Møn og Lolland-Falster” er brakvandsgedderne reduceret markant – måske med helt op imod 87 % – siden først i 1970’erne, og brakvandsaborrerne er sandsynligvis også langt fra tidligere tiders styrke.
Kommunerne i Fishing Zealand, som ligger i hjertet af brakvandsrovfiskenes udbredelsesområde, har forpligtet sig til at arbejde for at genetablere velegnede miljøforhold, som gør det muligt for brakvandsfiskene at genskabe store og sunde bestande. Der er allerede gennemført flere projekter i ferskvand, og kommunerne vil også i de kommende år arbejde seriøst med henblik på at fremme brakvandsrovfiskene.
En anden god grund til at fremme bestandene af brakvandsrovfisk i Østdanmark er tilstedeværelsen af den sortmundede kutling, der først blev observeret ud for Bornholm for få år siden. Fisken har spredt sig nærmest eksplosivt, og i Guldborgsund dominerer den sortmundede kutling nu både med hensyn til antal og biomasse.
Ved at øge bestandene af brakvandsgedder og -aborrer kan man muligvis begrænse den invasive kutlings udbredelse og dermed reducere omfanget af de negative konsekvenser, den kan påføre de oprindelige rovdyr-byttedyrsamfund i området.
Forslag til ophjælpning af aborrebestandene i brakvand:
Forslag til ophjælpning af geddebestandene i brakvand: