På udkig efter gydebanker
Lige nu går ihærdige vandplejefolk mange kilometer langs de små vandløb for at få overblik over vinterens gydeaktivitet. De tæller gydebanker, og trods et regnfattigt efterår ser det mange steder fornuftigt ud.
I disse uger er der gang i gydningen i mange af de små vandløb på Sjælland, Møn, Lolland og Falster. Det regnfattige efterår har betydet sen opgang i mange vandløb, men nu fortæller flere vandplejefolk om stor aktivitet. De er nemlig ude at gå mange kilometer langs vandløbene for at registrere gydningen. De tæller gydebanker.
63 gydegravninger i lille vandløb på Lolland
I Guldborgsund Kommune er det en gruppe på seks mand med tilknytning til Lystfiskeriforeningen for Nykøbing F. og Omegn, der tager de lange traveture ude ved de 22 vandløb, der står på deres liste.
- Sidste år var jeg ene mand på opgaven, så jeg er rigtig glad for den interesse, der er kommet, fortæller Martin Friis Mortensen fra gruppen og fortsætter:
- Vi kom først i gang den 5. januar og blev overrasket over det vi fandt. Alene i Bækkeskovløbet på Østlolland fandt vi 63 gydegravninger, så alt i alt tror jeg vi får nogenlunde resultat, men lidt mindre end sidste år.
Holdet havde på den første tur fornøjelsen af at spotte flere store havørreder, og på turene har de mødt positive bredejere, der var klar til at medvirke ved kommende vandløbsprojekter.
Tæt på rekord i Krobækken
Christian Skotte, der er Danmarks Sportsfiskerforbunds Natur- og Miljøkoordinator i det sydsjællandske område, har også været ude ved flere vandløb i sit lokalområde.
- Vi har gået langs Krobækken, der er et af de mest naturlige vandløb i landet og løber ud i Præstø Fjord. Her var der mange gravninger og mange fisk, og jeg tror, vi får det bedste resultat i de 10 år, jeg har talt gydebanker i bækken. Vi fandt 140 gydebanker, fortæller Christian.
Hele området syd for Tappernøje har manglet vand i efteråret og det har selvfølgelig haft betydning i mange af de små vandløb. Det har også sat sit præg på Mern Å, som Christian også følger, og her forventer han noget færre gravninger end normalt.
Oversvømmede enge
Lav vandføring var også, hvad der mødte Peter Rasmussen, da han gik langs Stenshavebækken og Langerødsbækken, der begge har deres udløb ved Jungshoved Nor. Han fandt kun én sølle gydebanke, så det var et noget skuffende resultat.
Til gengæld var det opmuntrende at se, hvordan et projekt ved Langerødsbækken har udviklet sig. Her har bækken fået et nyt forløb ned over engen, og hensigten har været at få genskabt den naturlige hydrologi med oversvømmede enge i vinter- og forårsmånederne.
- Det bliver fantastisk spændende at se om brakvandsgedderne og -aborrerne tager området i ed. Jeg har bemyndigelse til at gå i området indtil april. Så skal jeg ned og gå der en gang mere? Det tror jeg nok, jeg skal, fastslår Peter.