Penge til et bedre havørredfiskeri i hovedstaden
Fiskeklub København og Hvidovre Sports- og Lystfiskerforening har modtaget 80.000 kr. i støtte til at fremme havørredfiskeriet i hovedstaden. De skal gå til udsætninger og til afsøgning af mulighederne for at skabe en havørredbestand i Harrestrup Å.
Det rekreative fiskeri rundt langs Københavns havneanlæg har været i rivende udvikling gennem de senere år, og med restriktionerne på torskefiskeriet er blandt andet havørredfiskeriet kommet i centrum.
For at fremme dette fiskeri indsendte Fiskeklub København og Hvidovre Sports- og Lystfiskerforening i fællesskab en ansøgning til projektpuljen ”Bedre lystfiskeri i Danmark”, og det har nu udmøntet sig i en støtte på 80.000 kr.
To indsatser
Pengene er bevilliget til to sideløbende indsatser. Den ene handler om delfinansiering af en øjeblikkelig forbedring af fiskeriet gennem udsætning af 30.000 stk. havørredsmolt i foråret 2025.
Den anden indsats har en langt mere langsigtet karakter, idet de to foreninger sammen med en række andre interessenter vil afdække mulighederne for at skabe en havørredbestand i Harrestrup Å. Det 20 km lange vandløb løber gennem den sydlige del af hovedstaden og har sit udløb ved Kalvebod strand.
– Med det nuværende torskestop i Østersøen, er de københavnske lyst- og havnefiskere pludselig blevet kraftigt begrænset i deres fiskemuligheder. Samtidig er der allerede igangværende klimatilpasningsplaner i Harrestrup Å. Til sammen har det betydet, at vi ikke kan lade være med at afsøge mulighederne for at gøre København til havørred-mekka, siger Andreas Findling-Rottem, formand for Fiskeklub København og fortsætter:
– Sammen med Hvidovre Sports- og Lystfiskerforening arbejder vi derfor med en både kort og langsigtet plan. Med støtten kan Hvidovre Sports- og Lystfiskerforening fortsætte deres flotte arbejde med at udsætte fisk ved udmundingen af Harrestrup Å – til gavn for lystfiskerne her og nu. Og vi kan parallelt med det arbejde for en vild, københavnsk havørredbestand i Harrestrup Å.
Her kommer støtten fra
Støtten til Vandpleje Bornholm kommer fra en projektpulje på 1,3 millioner kroner, som ”National strategi for Lystfiskeri” har bevilliget. Projektpuljen havde overskriften ”Bedre lystfiskeri i Danmark” og var målrettet konkrete projekter, som på kort sigt kan forbedre lystfiskeriet.
Puljen var rettet mod fem indsatsområder: "Fremme havørredfiskeri på kysten", "Potentialet ved de vestjyske fjorde", "Ørred- og stallingfiskeri", "De store søers fiskeri" og "Andre projekter".
Der indkom i alt 17 ansøgninger til puljen, og de 15 opnåede hel eller delvis støtte. Se alle de støttede projekter her.
”National strategi for lystfiskeri” blev etableret i 2018 af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og finansieres af midler fra staten. Som en del af strategien er oprettet hjemmesiden ”Fishing in Denmark”, og ”Nationalt Kyst- og Lystfiskercenter” er på vej i Assens.
Læs hele strategien her.
Langt sejt træk
For at afdække mulighederne vil de to foreninger nedsætte en arbejdsgruppe, der skal kickstarte arbejdet. Den skal indhente faglig bistand fra DTU Aqua, og desuden ønsker initiativtagerne at inddrage kommunerne langs åen, Danmarks Naturfredningsforening, Verdensnaturfonden og HOFOR.
– Det bliver uden tvivl et langt sejt træk, og som udgangspunkt kan potentialet i Harrestrup Å virke spinkelt. Men vi skylder os selv og de københavnske lystfiskere at give det et skud. For forestil dig et vandløb midt i byen, der ofte har været ramt af overløb, dårlig vandkvalitet og som på lange strækninger løber i en flisebelagt rende, blive til en lille naturperle med store, vilde gydende havørreder. Det ville være magisk, siger Andreas Findling-Rottem.
– Der skal lyde en kæmpe tak til Lystfisker Danmark for at tro på projektet. Og nu glæder vi os både i Fiskeklub København og Hvidovre Sports- og Lystfiskerforening til at slå kræfterne sammen i et stærkt københavnsk partnerskab, der forhåbentlig kan omsætte midlerne til gavn for hovedstadens havørredfiskere, slutter Andreas Findling-Rottem.