15 tun på en dag!
I disse dage er DTU Aqua, i samarbejde med hundredvis af frivillige fiskere, i gang med at fange og mærke en af verdens mest eftertragtede fisk, blåfinnet tun, for at kortlægge dens adfærd og vandring til og fra skandinaviske farvande. Og testfiskeriet overgår alle forventninger.
DEN BLÅFINNEDE TUN
Atlantisk eller blåfinnet tun (Thynnus thynnus) er den største af tunarterne og kan blive over 3 meter lang og veje op til ca. 700 kg.
Blåfinnet tun er en vandrefisk, som lever i store dele af Atlanterhavet. Den har to kendte gydeområder i henholdsvis Den Mexicanske Golf og Middelhavet.
Historisk set var blåfinnet tun en vanlig gæst i skandinaviske farvande og også genstand for et betydeligt fiskeri, før den pludseligt forsvandt herfra for ca. 60 år siden. I de senere år er den blåfinnede tun vendt tilbage til de skandinaviske farvande.
Kilde: DTU Aqua.
Lørdag 25. august gik årets testfiskeri efter de blåfinnede tun i Skandinavisk farvand i gang fra Skagen Havn. Under sidste års testfiskeri blev der mærket i alt fire danskfangede tun. Men det har allerede vist sig, at dette års fiskeri klart vil overgå 2017.
– Vi var godt tyve både, der stævnede ud lørdag i løbet af formiddagen. Vejret var nogenlunde. Ganske kort tid efter igangsætningen af fiskeriet, var der tun på og herefter gik det slag i slag. Dagens resultat blev en masse tunobservationer og otte tun kroget. Fire tun blev mærket, tre undslap og en overlevede desværre ikke fighten, beretter Finn Sivebæk, fiskeplejekonsulent hos DTU Aqua.
– Den sidste er afrapporteret til den internationale tunkommision, og falder under deres forskningskvote. De mærkede tun målte fra 240 til 265 cm. En fantastisk start.
Tunfiskeriet toppede tirsdag
Efter lørdagens fine fiskeri, måtte de mange frivillige danske, svenske og tyske lystfiskere forblive i havn på grund af vejret. Men tirsdag var vejret igen mere fornuftigt – og fiskeriet kunne genoptages.
– Godt fyldt med optimisme efter lørdagens succes og fit for fight efter to dage i havn kunne de mange lystfiskere igen drage på havet. Første bid var ligesom i lørdags efter få minutters fiskeri, beretter Finn Sivebæk.
– Mærkebåden havde sved på panden hele dagen og resultatet blev 15 mærkede og 10 mistede tun. Alle svømmer nu videre i bedste vigør. De mærkede fisk var fra 221 cm til 260 cm, med en estimeret vægt fra 191 til 315 kg. Det er svært at få armene ned. Vi glæder os allerede til i morgen, slutter Finn Sivebæk.
Fra Danmarks Sportsfiskerforbund skal der lyde et stort knæk og bræk til de mange frivillige tunfiskere, der gør en stor indsats for at skaffe vigtig viden om de blåfinnede tun.
Du kan desuden løbende følge med i fangsterne hos DTU Aqua her.