Fire favoritfluer til de lyse nætter ved kysten
Vi nærmer os Sankt Hans, og det er tid til natfiskeri efter havørred ude på kysten. Vi har fået fire dygtige fluefiskere til at afsløre deres favoritfluer til de lyse sommernætter. Læs her, hvad Morten, Dennis, Chris og Mikkel sætter for enden af forfanget, og hvordan de fisker fluerne.
Fiskeriet på kysten efter havørred i de lyse sommernætter har sin helt egen charme og har du ikke prøvet det, bør du afsætte en nat til det og tage af sted. Du vil næppe fortryde, for uanset fangst er det en særlig oplevelse, hvor sanserne skærpes. Øjnene vænner sig langsomt til det svage mørke, og du hører, når ørrederne vender i overfladen.
Fluefiskeri med fluestang eller spinnestang/bombarda er oplagte metoder i sommernætterne, hvor ørrederne let registrerer en flue, der går højt i vandet. Men hvilke fluer skal du bruge? Vi har fået fire dygtige fluefiskere til at komme med deres bud på en favoritflue til de lyse nætter. Tjek dem her.
Chris Gregers Halling // Sort sølvræv
Sølvtøj vil have sølvræve i nattens mørke.
Den sorte sølvræv er nok ikke det traditionelle valg af flue til nattens fiskeri efter sølvskinnende havørreder. Ikke desto mindre er den mit personlige første valg på forfanget i det sekund, solen har forladt himlen på de sene og lune sommeraftener.
Jeg elsker de strømfyldte kyster
De findes på både Vestfyn ved Lillebælt og hos storebror i øst i form af Storebælt. Derudover finder man ofte strøm langs kyster brudt af rev og rundt om pynter.
Den sølvræv, jeg binder, er som designet til disse strømfyldte vande. Da cirka halvdelen af den lange krog er belastet, kommer fluen fint ned i vandet i selv de stærkeste strømforhold. Ofte runder strømmen i Lillebælt de to knob og får flydende fluer til at ligne små miniature-speedbåde i overfladen. Det duer ikke. Fluen skal ned i vandet, og med sine vinger og smalle silhuet ligner den meget godt en lille fisk eller orm, der kæmper mod strømmen. Havørredguf, som havørreden guffer i sig ved første øjekast.
De seneste år har jeg slæbt samme flue med på ”helt normale” kyster uden strøm langs dem. Her fungerer fluen præcis lige så godt. Eneste forskel er, at jeg her ikke belaster krogen, som den bliver det, når den skal ud i den stærke strøm.
Hurtig indtagning
Indtagningen af fluen er i alle tilfælde hurtig. I det sekund fluen rammer vandet, fører jeg stangen under højre arm og indtager fluen med begge hænder. Som små møllehjul i vinden kører de. Havørreder langs kysten i mørke jager ofte tobis eller den lille, røde, hurtige turbo-orm, der sværmer mange steder i landet den næste halvanden måned.
Fiskens øje søger derfor efter hurtige og flygtende fødeemner, og den hurtige indtagning af fluen gør en kæmpe forskel i forhold til normalt eller endda ”normalt hurtigt” indtag.
Hårdt og kontant hug
Et andet plus ved denne form for indtag af fluen er også det hug, som havørrederne giver. Det hurtigt flygtende bytte bliver taget hårdt og kontant. Det skal ikke have chancen for yderligere flugt. Tilslag på den slags hug er noget, der sker helt af sig selv, og fiskene er oftest godt kroget.
Ingen vej tilbage
Det er skønt og spændende på alle måder at fiske i mørke. Havørrederne høres ofte i overfladen i deres jagt på bytte, og der skal nogle andre sanser i brug, når natten er mørkest. Ja, faktisk er det så spændende, at jeg nu har gjort det hver eneste sommer de sidste 26 år. Er man først ramt af natfiske-bacillen, så er man gået igennem en dør, som aldrig lader én gå tilbage igen.
Så pas på! Kombinationen sort sølvræv og hårdt jagende havørreder i natten kan for evigt ændre din fiskestrategi, så ”Knæk og bræk” derude i sommerens mørke og mystik.
Bindematerialer
- Krog: Langskaftet streamer-krog.
- Bindetråd: Uni-Thread 8/0 Fire Orange.
- Belastning: Lead free round wire. (0,20). Til strømfyldte vande belastes ca. halvdelen af krogskaftet. Til stille vand kan man helt undlade belastningen eller belaste den midterste ¼ af krogen.
- Hale: Sort Polar eller sølvræve-hale. Godt lang hale anbefales.
- Krop: Sort uld fra får. Gnides på bindetråden som dubbing. Giv gerne fluen en god, ”fed” krop.
- Vinger: Sort Polar eller sølvræve-hale. Lille vinge bagerst og godt fyldig vinge forrest.
- Tinsel: Ice Blue Pearl (Large.)
- Skæg: Sort Polar eller sølvræve-hale. Placeres forrest på fluens underside.
- Hoved: Uni-Thread 8/0 Fire Orange.
Mikkel Hemmeshøj // Variant af Pattegrisen
En bestemt flue havner temmelig ofte for enden af mit forfang, også når det handler om sommerens natfiskeri. Det drejer sig om en modificeret udgave af Claus Eriksens "Pattegrisen".
Den mest iøjnefaldende forandring er det rygskjold af pearl flash folie, jeg monterer oven på det almindelige rygskjold.
Jeg bruger gerne flere forskellige slags dubbing, som jeg blander, så jeg får de egenskaber, jeg gerne vil have. Jeg tager gerne udgangspunkt i seatrout supreme dub fra A-Jensen, der er en ret fin dub, som er let at arbejde med. Jeg blander den gerne med nogle lidt kortere og stivere fibre, gerne af naturmateriale, så jeg både får de pulserende fibre, der følger speyfjeren og nogle lidt stivere fibre, der har en større bæreevne og giver fluen et dejligt svæv i vandet.
Jeg binder ofte et hugpunkt ind bagerst i form af dubbing i en kontrastfarve, gerne med knald på UV/fluo-effekten.
Mange farvevarianter
Jeg binder fluen i en del forskellige farver. Den klassiske ”pattegris”-farve, natur-grizzly, ginger og olivengrøn er gode i varmere vand. Hvid, gerne med pink øjne og hugpunkt, er min ”go to”, når vandet er lige ved at blive stift. Jeg har gerne en ”krads” gul i æsken som et wildcard, der af og til kan redde dagen.
Mikkel Hemmeshøj
Bor i Solrød og bruger det meste af fisketiden på kysten efter havørred.
Har en svaghed for helt let grej og fisker ofte med en #3 stang og et hjemmeklippet skydehoved.
Har altid bundet fluer og binder næsten alle slags: Kystfluer, laksefluer, geddefluer og fluer til tropisk fiskeri.
Let grej og lette kroge
Jeg ynder at fiske med meget let grej, hvilket ikke harmonerer særlig godt med en pattegris i str. 4 eller 6. Jeg binder pattegrisen helt ned i str. 10.
For at undgå, at fluen bliver alt for kompakt, stripper jeg gerne fibrene af den ene side af spey-fjerene. Det giver en mere harmonisk flue med et godt svæv og en god transparens.
Min favoritkrog er A-Jensen ”Danish seatrout” str. 10-4, da den er let, fleksibel og kroger godt.
Bindematerialer
- Krog: A-Jensen ”danish seatrout” str. 10-4
- Tråd: Den, du foretrækker, i en farve, der passer til fluen, du skal binde.
- Belastning: Evt. nogle tørn af blytråd eller lignende cirka 2/3 oppe ad krogskaftet.
- Hale/munddele: En tot teal-fjer eller lignende, eventuelt i samme farve som hugpunkt.
- 1. hackle: Speyfjer (eventuelt med den ene side strippet for fibre).
- Hugpunkt: Dubbing af eget valg, gerne i en kontrastfarve og gerne med UV/fluo-effekt.
- Øjne: Monofil øjne i farve efter eget valg (Jeg anvender ofte fluo-rød eller pink, da det virker vildt godt på en hvid flue).
- Rib: Tynd nylon eller monofil bindetråd.
- Kropshackle: Speyfjer (eventuelt med den ene side strippet for fibre).
- Krop: A-Jensen ”seatrout supreme” dubbing efter eget valg, gerne blandet med en lidt kortere og stivere dub.
- 1. rygskjold: Ep fiber i en farve, der passer til resten.
- 2. rygskjold: A-jensen ”Embosed pearl shellback” afsluttet med en blød lak som for eksempel Loon ”Softhead” eller Liquid fusion.
Dennis Flynder Rasmussen // Final Shrimp Night
Der fulgte en god portion succes med, da jeg for en del år siden begyndte af fiske ul kystflue. Jeg har to fluemønstre, der har fungeret bedst for mig. Den ene er en tobisflue, men når vi taler nattefiskeri i de lyse nætter, er det svævefluen Final Shrimp Night i mørke nuancer, der er min favorit. Ud på morgenen skifter jeg til en udgave i lysere nuancer.
Final Shrimp kan bindes på mange forskellige måder, men vigtigst af alt er, at den bindes på en krog, der er let i wiren, så man opnår mest muligt svæv i vandet.
Affiskningen er ganske simpel: Kast efter fisk, der viser sig i overfladen eller springer ud af vandet. Når fluen lander, lader du den svæve lidt og holder kontakt til fluen i 20-30 sekunder, hvorefter du stripper den hjem med rejeagtige indtag.
Bindematerialer
- Sort Bucktail
- Kringle flash
- Easy eyes i selvlysende udgave
- Sort hackle
- UV2 sort dubbing
- Palmer chenille sort
Sådan binder du fluen
- Bind et lille bundt bucktail ind bagerst på krogen. Maks. 10 strå.
- Bind to strå Kringle flash ind som følehorn.
- Bind de selvlysende rejeøjne på.
- Bind det sorte hackle og den sorte chenille ind.
- Tørn noget UV2-dubbing på krogskaftet.
- Tørn chenillen op til krogøjet med jævne mellemrum, hvorefter det klippes konisk fra krogøjet.
- Tørn det sorte hackle i mellemrummene.
- Afslut med fluorescerende gul bindetråd.
Morten Jensen // En nat-tobis med et twist
Jeg er ret vild med blandingen af de lune sommernætter og jagten på det salte sølv. Der er noget helt specielt ved at fiske i månens skær og det blanke vand. Sanserne kommer i spil på en anden måde, og man må sætte sin lid til at lytte efter plask i overfladen og tilpasse sine kast derefter.
Morten Jensen
En passioneret fluefisker med en forkærlighed for fedtfinner i alle afskygninger, men det danske kystfiskeri efter havørreder har en særlig plads hos ham.
Jeg fisker ofte med sorte rejefluer om natten eller denne nat-tobis. På fluens jomfrutur gav den en havørred i første kast og har siden været fast inventar i boksen. Jeg binder fluen her enten med mylarrør som hale eller flatwing style.
Fluen skaber en fin silhuet mod himlen og er dermed synlig for havørrederne. For at skabe lidt mere rabalder og opmærksomhed omkring sig, har jeg indbundet en rattle på krogskaftet. Ideen kommer fra geddefluer, hvor mange anvender rattles i deres fluer. Hertil fisker jeg gerne fluen med et stort magic head foran, så fluen virkelig får noget liv i vandet.
Der må gerne komme noget fart på indtagningen og gode pauser undervejs. Så er det ellers med at holde fast i stangen. UV-materialerne i øjne og flash gør fluen ekstra synlig i skumringen og morgengryet.
Bindematerialer
- Sort bindetråd
- Krog: Ahrex traditional streamer str. 6
- Dubbing til kroppe og hoved: SSS glitz Charcoal fra Frodinflies
- Vinge: Flatwing sort og grizzly
- Flash i vinge: Angelhair phatakorva og SSS flash i Clearwater blue fra Frodinflies
- Microrattle
- Øjne: Diamond eyes i hvid fra Eyes Shrimp Eyes
Silver Bars
Morten Jensen har netop lavet en lille stemningsfuld film ude fra kysten. Tjek den her.