Nu kan du fange knuder i mørket
Når mørket sænker sig i vintermånederne, er det tid til at fiske efter knuder. Benjamin Jensen har allerede taget hul på sæsonen og haft sin søn og kone med på knudetur ved Suså. Se her, hvordan de griber det an, og hvad der kom ud af turen.
Knuden er en ferskvandslevende torskefisk, som findes i flere søer og vandløb, og når vandtemperaturen falder sidst på året, er det sæson for knudefiskeriet. Fiskene samler sig i løbet af vinteren for at gyde, så det gælder om at finde deres opholdssteder.
Knuderne er nataktive, så fiskeriet begynder først, når mørket sænker sig, og så står Benjamin Jensen fra Næstved tit klar ved Susåen, ofte i selskab med sønnen Phillip og ægtefællen Betina.
Starter først efter solnedgang
– De fleste hug får vi den første time, efter solen er gået ned, og så igen mellem klokken 23 og midnat. Der er ofte en stille, død periode imellem de to tidspunkter, forklarer Benjamin og fortsætter:
– Her tidligt på sæsonen er knuderne ikke så fødesøgende i det frie vand, men skal findes ved at affiske brinker, store sten og udhængende træer, hvor de ligger og gemmer sig. Senere på vinteren vil de være at finde i det frie vand, også i takt med at deres gydeleg begynder.
Sidste år var der gang i knuderne allerede sidst i oktober, men det varme efterår i år har givet en sløv start på sæsonen.
– Der går nok lige en måneds tid, før knudefiskeriet for alvor kommer i gang. Det sker, når der kommer mere vand i åen og koldere vejr, siger Benjamin.
Fakta om knuden
Tjek her, hvis du vil vide mere om knuden, som også kaldes ferskvandskvabben.
Kæmpeål som bifangst
I løbet af den sidste uge har familien flere gange været ved åen, og Betina er kommet på tavlen med en knude på cirka 800 g. Fredag den 13. november lykkedes det også Phillip at fange en tilsvarende knude.
Men derudover stod Betina for en vild bifangst, da en stor ål huggede på den halve rimte, hun brugte som agnfisk. Den flotte blankål vejede hele 2,2 kg og blev genudsat efter afkrogning og fotografering.
Rig til knudefiskeriet
– Vi kører primært med gennemløbsrig, men har også et par rigs med ophæng på bom, som vi bruger alt efter strømforholdene, fortæller Benjamin.
Som agnfisk bruger han f.eks. skaller, som er delt i halve, så de udsender godt med duft i vandet.