Grusbanden gav Dammevandløbet på Møn en kærlig hånd
Søndag d. 15. september udlagde 15 frivillige grusbandemedlemmer 10 tons gydegrus og 8 tons skjulesten i Dammevandløbet på Møn. ”Så er der gjort klart til gydesæsonen for åens havørreder”, fortæller bandeleder Rune Hylby.
Dammevandløbet på Møn er ved første øjekast et af den slags små, lettere oversete vandløb. Og til trods for de lokale sportsfiskeres kamp i det lokale vandråd, blev vandløbet da også taget ud af vandplanerne. Ikke desto mindre har Dammevandløbet potentielt mulighed for at opnå god økologisk tilstand – altså bl.a. en fin havørredbestand – ved blot en lille indsats. Det forklarer Rune Hylby, grusbandeleder i Den Sjællandske Grusbande.
– Dammevandløbet blev for mange år siden fritlagt og strømmer i dag lystigt mod Grønsund. Og i dag er der både ferskvandstanglopper og havørredyngel, der er en indikation på, at vandløbet er relativt rent og altså har et fint naturpotentiale. Det afslørede vi ved at dyppe elektroden i vandet i søndags, hvor der kom tre små halvårsyngel op på en 30 meter lang strækning. Ikke prangende, men et tegn på, at havørrederne trods alt finder vej op i åen for at gyde. Og tilstedeværelsen af tanglopper er også vigtig, da de jo er et vigtigt fødeemne for fiskeynglen, forklarer Rune Hylby.
Det var blandt andre Christian Skotte, koordinator i miljøteam Sydsjælland under Danmarks Sportsfiskerforbund, der i sin tid var med til at få fritlagt vandløbet. Og søndagens restaureringsprojekt var netop også kommet i stand i et samarbejde mellem Christian Skotte, den lokale lodsejer, Vordingborg Kommune og Den Sjællandske Grusbande.
Fem nye gydestryg
15 frivillige ildsjæle var søndag troppet op ved det lille mønske vandløb – og sammen med Rune Hylby og den lokale lodsejer fik de frivillige udlagt ca. 10 tons gydegrus og 8 tons skjulesten. Grusset var betalt af Fisketegnsmidlerne via Gruspuljen. Altså af penge, der kommer fra dit bidrag ved køb af det obligatoriske, statslige fisketegn. Skjulestenene var sponsoreret af Vordingborg Kommune. Og det hele blev af de frivillige omsat til seks nye gydestryg og lækre nye skjulesteder i åen.
– Med stokkemetoden sikrede vi, at de nye gydestryg ikke medførte en større stuvning af vandet i vandløbet, end hvad der var godkendt i projektet. Da vi til sidst lagde skjulesten i vandløbet, viste det sig, at vi nærmede os grænsen for stuvning af vandet, så vi har en lille kubikmeter tilovers, som kan bruges senere hen i et projekt længere nedstrøms i åen, forklarer Rune Hylby.
Flot indsats fra små frivillige
Den Sjællandske Grusbande består i dag af 792 medlemmer, og Rune Hylby lægger ikke skjul på, at den indsats de frivillige leverer weekend efter weekend gør stort indtryk.
– Det er svært ikke at blive begejstret en tidlig søndag morgen på vej til Møn, til Dammevandløbet, når 15 frivillige Grusbande-medlemmer dukker op for at hjælpe til og gøre det godt for ørrederne i denne del af regionen. Et dusin voksne og tre børn lagde denne gang kræfter i – og med stor støtte fra den lokale lodsejer Jesper, der venligst udlånte sin frontlæsser så grusset hurtigt kunne fordeles over strækningen, er arbejdet pludselig let. Det er bare fantastisk at opleve det fælles engagement, slutter Rune Hylby.