Ny brudeseng klar til Skjern Å-laksen
Lystfiskerforeningen af 1926 har netop afsluttet et nyt projekt, der skal være med til at ophjælpe bestanden af vildlaks i Skjern Å-systemet. En brudeseng - et gydestryg - bestående af 75 m3 sten og grus er lagt ud i Karstoft Å.
Projektet, der er blevet til i samarbejde med Skarrildhus og Herning Kommune, er finasieret dels med midler fra Gruspuljen, der stammer fra salg af statens fisketegn, dels med midler fra Skjern Å Lystfiskerfestival, hvis overskud ubeskåret går til at hjælpe de vilde danske laksefisk.
Formanden for Lystfiskerforeningen af 1926, Nils Svalebøg fortæller:
– Karstoft Å står i et helt specielt lys, når det handler om Skjern Åens vildlaks. Det var her man i 1982 fandt den sidste rest af Skjern Åens laksestamme, som man ellers troede var udryddet. Her fandtes Skjern Å-laksens sidste oprindelige gydeplads, og de fisk, som lystfiskerne siden fik avlet på, reddet fra udryddelse – og som i dag har gjort Skjern Åen til et unik og verdensberømt fiskevand.
– Vi er derfor meget stolte og glade for, at kunne bidrage til ophjælpning af vildlaksene med en ny stor gydebanke, meget nær Skjern Å-laksens ”vugge”.
Det er vandplejeudvalget i Lystfiskerforeningen af 1926 ved Verner Mortensen, Erik Jønsson og Ole Damgaard, der har tilrettelagt projektet.
Initiativtager, bestyrelsesmedlem og kasserer, Ole Damgaard, der stod for anlægsarbejdet, er godt tilfreds med resultatet:
– Det laksen har brug for er en gydebanke bestående af små og store sten. Gydebanken nær Skarrildhus har det helt rigtige fald, og er i øvrig suppleret med store sten, hvor laksene kan stå i skjul.
– Placeringen lige ved den store land art kunst, Stenlaksen, er næsten symbolsk. Jeg er sikker på mange lystfiskere og turister, vil kigge forbi og se på stenlaks og gydende laks på en gang.
– Forhåbentlig indtager laksene gydebanken allerede denne vinter. Jeg skal i hver fald ud og kigge i december, når laksene er på brudefærd.
Se film om projektet nedenfor.