Viborg Sportsfiskerforening og DSF vil iværksætte sælskræmmer-projekt ved slusen ved Virksund

Grey Seal 3281160

En undersøgelse udført af DTU Aqua i Silkeborg har påvist, at der er en stor dødelighed for ørreder ved passage af slusen i Virksund. Det skyldes, at ørrederne ikke uden videre passerer slusen, og at de derfor i højere grad bliver ædt af skarver og sæler. Viborg Sportsfiskerforening og DSF har derfor anmodet Miljøstyrelsen om at vurdere mulighederne for et projekt med sælskræmmere i området.

_0006_DSCF8923.jpg

Kaare Manniche Ebert

Biolog

En række fine havørred-åer løber ud i Hjarbæk Fjord, der er en sidegren til Limfjorden. Det gælder blandt andet Skals Å, Simested Å, Jordbro Å og Fiskbæk Å. Fælles for de havørreder, der hører til de fire vandløb er, at de på vej til og fra åerne skal igennem den smalle sluse ved Virksund. Og netop ved Virksund holder der i perioder op til 50 sæler til, som sammen med skarverne jager på både udtrækkende smolt og udlegede havørreder, samt på de optrækkende blanke ørreder. Det resulterer i en markant øget dødelighed for de sårbare havørredbestande.

Derfor har Viborg Sportsfiskerforening og Danmarks Sportsfiskerforbund taget initiativ til et projekt, hvor effekten af såkaldte sælskræmmere skal undersøges i samarbejde med DCE, Aarhus Universitet.

- Vi ønsker at opsætte to sælskræmmere – en på hver side af slusen – der som udgangspunkt udsender lydbølger i 14 kHz i et sekund ad gangen på tilfældige tidspunkter. En lignende metode er blandt andet blevet brugt ved udbygningen af Baltic Pipe, og her viste sælskræmmerne sig at være effektive overfor sælerne inden for en afstand af 200 til 600 meter. Hvis det er muligt at skaffe materiel, vil vi i perioden også gerne udføre forsøg med lavfrekvente sendere (1- 2 kHz), for at se, om de har effekt på skarv, som ikke kan høre 14 kHz, forklarer Kaare Manniche Ebert, biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Viborg Sportsfiskerforening og DSF ønsker, at sælskræmmerne skal være aktive i perioden april til og med september.

- Tidspunktet for forsøget er fundet ud fra ørredens livscyklus. Smoltene trækker typisk fra april og til udgangen af maj, og det vil derfor være relevant at begynde undersøgelsen fra den 1. april. Fra juni trækker de blanke havørreder ind i Limfjorden og søger direkte mod vandløbene, hvor de på deres vej passerer slusen ved Virksund. Opgangen af de blanke fisk fortsætter resten af året, men da antallet af sæler reduceres i løbet af september, ønsker vi kun at fortsætte forsøget til udgangen af september, fortæller Kaare Manniche Ebert.

Miljøstyrelsen og DCE skal vurdere påvirkning af odder
Viborg Sportsfiskerforening, DSF og DCE har dog endnu ikke lavet en endelig projektbeskrivelse, da det først skal vurderes, hvordan projektet vil påvirke odderne i området. Hjarbæk Fjord er en del af et såkaldt særligt beskyttet Natura 2000-områder, hvor netop odderen er udpegningsgrundlag. Det betyder, at sælskræmmerprojektet ikke må have en negativ indvirkning på odderens udbredelse i området.

- Det formodes, at der er en stor og stabil forekomst af odder i området – og i alle de tilknyttede vandløbssystemer til Hjarbæk Fjord. Og da odderen foretrækker uforstyrrede omgivelser, er det naturligvis helt nødvendigt at få vurderet, hvorvidt dette projekt kan påvirke bestanden og udbredelsen af odder i området. Derfor har vi nu anmodet Miljøstyrelsen om at vurdere, om sælskræmmerne ved Virksund kan påvirke oddernes levevilkår, siger Kaare Manniche Ebert.

Viborg Sportsfiskerforening og DSF ønsker derfor blandt andet svar på, om brug af sælskræmmere fra en time før solopgang til en time efter solnedgang, hvor sæl og skarver typisk fouragerer, vil kunne påvirke odderens vandringer og dermed odderens bevaringsstatus, og om en ændring i sælskræmmernes frekvens fra 14 kHz til 1-2 kHz kunne have en negativ påvirkning på odderen.

- Nu afventer vi, at Miljøstyrelsen indhenter en faglig vurdering fra DCE. Viser det sig, at projektet ikke vil påvirke odderen negativt, går vi i gang med den endelig projektbeskrivelse og håber på, at vi kan igangsætte projektet allerede fra næste år, slutter Kaare Manniche Ebert.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"