Aarhus-kysthjælpere gjorde debut med en prøveudplantning af 1350 ålegræsskud

Dykker Med Aalegraesskud Web Hvert eneste ålegræsskud bliver plantet i havbunden med håndkraft af frivillige dykkere. Foto: Morten Rasmussen.

Alt klappede, da frivillige kysthjælpere gennemførte en prøveudplantning af ålegræs i Kalø Vig nord for Aarhus. Kysthjælper Aarhus melder klar til en større udplantning i sommeren 2023.

Lystfiskere, dykkere, naturfredningsfolk og lokale borgere fra Kalø Vig og omegn var den første weekend i juli samlet ved Studstrup nord for Aarhus for at give havet en hånd med projekt Kysthjælper.

Ca. 30 frivillige deltog i en mindre prøveudplantning af ålegræs i Kalø Vig lige syd for Vosnæs Pynt. Formålet var at gennemgå og teste de forskellige processer, der indgår i en udplantning af ålegræs: først skal der høstes friske ålegræsskud, bagefter skal skuddene monteres på søm, og til sidst skal de klargjorte skud udplantes på havbunden.

De frivillige Aarhus-kysthjælpere klarede det hele på en enkelt dag og kunne glæde sig over, at 1350 ålegræsskud blev monteret og udplantet og snart danner nye levesteder for fiskeyngel krebsdyr og snegle.

Dykkere på jomfrutur
Selve udplantningen af ålegræs bliver udført af flaske- eller fridykkere, som placerer hvert eneste ålegræsskud manuelt i havbunden. Ved prøveudplantningen i Kalø Vig deltog syv frivillige dykkere, hvoraf ikke en eneste havde erfaring med udplantning af ålegræs.
 
–  Det lykkedes dem at udplante samtlige ålegræsskud ud fra en vejledning, der er udviklet af forskere fra Syddansk Universitet. Det er stærkt, at vi har frivillige, der kaster sig ud i opgaven med det gå-på-mod, siger Kysthjælpers projektleder, biolog Erik Haar Nielsen.
 
De frivillige får også rosende ord af Willi Nors, frivillig tovholder for prøveudplantningen og aktiv i Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Aarhus.
 
– Det var så opløftende at mærke det store engagement fra alle. Mange følte virkelig, at de var med i noget, der gav mening for havet og naturen her, siger han.

Ved udplantningsfeltet modtager dykkerne de ålegræsskud, som er monteret på søm af hjælpere på land. Foto: Thomas Nykrog.
Ved udplantningsfeltet modtager dykkerne de ålegræsskud, som er monteret på søm af hjælpere på land. Foto: Thomas Nykrog.

Kysthjælper – vi giver havet en hånd

Kysthjælper er et frivilligprojekt støttet af VELUX FONDEN. Projektet undersøger "best practise" for forbedringer af havnaturen gennemført af frivillige.
 
Med henblik på at skabe en digital værktøjskasse for frivillige søger projektet svar på spørgsmål som:

  • Hvordan udpeger man et område til naturforbedringer?
  • Hvordan rekrutterer man et hold af frivillige?
  • Hvordan udfører frivillige i praksis en udplantning af ålegræs eller udlægning af et mindre stenrev?

Kysthjælper er ledet af Danmarks Sportsfiskerforbund og samarbejder med både forskere og en række NGO’er om at forbedre levestederne i de kystnære havområder til gavn for biodiversiteten.

Kysthjælper er forankret fire steder i landet med lokale projekter i Aarhus Bugten, Assens, Horsens Fjord og Limfjorden.

Læs mere om Kysthjælper her

Næste ryk i 2023
De vigtige erfaringer fra prøveudplantningen tager Kysthjælper Aarhus med til forberedelserne af en udplantning af ålegræs i større skala i sommeren 2023.

– Vi har konstateret, at de frivillige synes, det er hyggeligt at binde ålegræs op på søm, og at de fleste relativt hurtigt lærer metoden. Det tog faktisk kun de frivillige 2,5 timer at binde 1350 skud, fortæller Erik Haar Nielsen.

– Prøveudplantningen har desuden givet os mulighed for at afprøve droneoverflyvninger som et værktøj til at udpege egnede områder til udplantning af ålegræs, tilføjer han.
  
– Vi udplanter kun de steder, hvor der er gode chancer for, at ålegræsset vil trives og brede sig. Det handler især om at undgå steder med mudderbund og i stedet gå efter områder med sandbund og klart vand. Vi går også uden om områder, hvor livet på havbunden bliver forstyrret af bundskrabende fiskeredskaber, eller hvor der er større kilder til forurening i nærheden, siger Erik Haar Nielsen.
 
Det er endnu ikke afgjort, hvor Kysthjælper Aarhus skal udplante ålegræs i 2023, men efter planen vil det ske flere steder i Aarhus Bugt. Tilmeld dig Kysthjælpers nyhedsbrev, og bliv orienteret om projektet og dine muligheder for at deltage.

Tilmeld dig Kysthjælpers nyhedsbrev

Vil du holde dig opdateret om projekt Kysthjælper - så tilmeld dig vores nyhedsbrev her, hvor der løbende vil komme seneste nyt om projektet.

* Påkrævet
Dykkere Planter Aalegraes Web
Ålegræs udplantes i Kalø Vig på dybder ned til 2,5 meter. På grund af dårlige miljøforhold kan ålegræsset i indre farvande meget sjældent trives på dybder over 4 meter. Foto: Morten Rasmussen.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"