Stor fremgang på gydestryg i Holsted Å

IMG 0889 Yngeltætheden var ikke mindre end tidoblet på den undersøgte strækning, hvor der var etableret nye gydestryg.

For to år siden blev der anlagt nye gydestryg i Holsted Å, og ved en undersøgelse først i august kunne det konstateres, at de har haft den ønskede effekt. Antallet af yngel på strækningen var nemlig vokset markant.

Vandplejefolkene fra Sydvestjydsk Sportsfiskerforening var den 7. august 2024 draget til Holsted Å med deres elfiskeudstyr. Hensigten var at få belyst, om der var sket ændringer i bestanden, efter der for to år siden blev etableret nye store gydestryg i åen.

Inden strygene blev etableret, blev der foretaget en forundersøgelse. Den viste en bestand på 35 stk. yngel på de 402 m2 vandløb, der blev elbefisket, hvilket var et meget dårligt resultat i forhold til at opnå en god eller høj økologisk tilstand.

IMG 0887 Al yngel bliver målt og registreret, inden de sættes tilbage i åen.

Markant fremgang efter første års gydning
Den nye undersøgelse blev foretaget den 7. august 2024 på den samme strækning med de nye gydestryg, og efter at havørreder og laks i vinters havde lejlighed til at boltre sig på gruset.

Resultatet denne gang var meget opløftende, for der blev nemlig fanget 355 stk. yngel på de 402 m2. Altså en tidobling i forhold til tidligere.

Tætheden på 2,6 stk. ørred/lakseyngel pr. m2 svarer til 1073 stk. yngel pr. 100 meter stryg. Fordelingen mellem laks og ørreder var cirka 80 % laks og 20 % ørred.

Kravet til høj økologisk tilstand i forhold til vandrammedirektivet er for store vandløb over to meters bredde, at der skal være mindst 250 stk. yngel pr. 100 meter vandløb, så her er kravet i den grad opfyldt.

Det hårde arbejde betaler sig
I hele projektområdet ved Holsted er der i alt udlagt 7000 m2 gydestryg, og ved andre kontrolundersøgelser i området er der fundet tilsvarende tætheder.

Resultat har ikke overraskende vakt begejstring hos den lokale forening.

– Det er et meget flot resultat, som vi kan være særdeles stolte af. Det er godt arbejde af folkene i vandplejen. Deres hårde arbejde betaler sig tydeligvis, udtaler Jens Lygum, der er formand for Sydvestjydsk Sportsfiskerforening.

TVS var på pletten
Jens Lygum og Lars Hammer-Bek fra vandplejen i foreningen kan du møde i dette indslag fra TVS, som var med ved åen, da undersøgelsen blev foretaget.

Du kan se udsendelsen her. Indslaget om undersøgelsen starter 18 minutter inde.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"