Sportsfiskere til Fiskeriministeren: Bevar lystfiskeriet efter laks i Østersøen
I et brev til fiskeriminister Jacob Jensen anmoder Danmarks Sportsfiskerforbund sammen med Sammenslutning af Danmarks Småbådsklubber endnu engang om, at ministeren går forrest i arbejdet med at bevare et bæredygtigt lystfiskeri efter laks i Østersøen. EU Kommissionen har foreløbigt foreslået et totalforbud. De europæiske fiskeriministre skal drøfte og vedtage regler for 2025 d. 21.-22. oktober.
I slutningen af august fremlagde EU Kommissionen et totalforbud mod fiskeri efter laks i Østersøen. I 2024 har det ellers været tilladt at hjemtage én fedtfinneklippet laks per lystfisker per dag, men det mener EU-Kommissionen nu skal være slut.
Helt ude af proportioner, mener Danmarks Sportsfiskerforbund, der derfor har anmodet fiskeriminister Jacob Jensen om at arbejde for, at der stadig må fiskes laks i Østersøen i 2025.
- Kort fortalt er trollingfiskeriet efter laks ikke en reel trussel mod laksebestandene i Østersøen – heller ikke for de laks, der hører til de sårbare bestande i en håndfuld Østersø-elve. Undersøgelser viser, at trollingfiskeriet har en minimal, næsten ubetydelig effekt – og at der med de nuværende regler kun risikerer at dø 40 laks om året fra sårbare laksestammer. En helt ubetydelig mængde – især set i lyset af, at Kommissionen samtidig har reserveret næsten 35.000 laks til erhvervsfiskeriets bifangster i den centrale del af Østersøen, siger Kaare Manniche Ebert, biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.
- Derfor er et totalforbud skudt helt ved siden af. Nu håber vi, at fiskeriministeren tager vores argumenter med til EU og sikrer, at der fortsat kan lystfiskes laks til næste år, siger Kaare Manniche Ebert.
Danmarks Sportsfiskerforbund mener, at man i stedet bør indføre en bag limit på én laks per lystfisker per dag – uanset om det er en vildlaks eller en udsat, fedtfinneklippet laks.
- Som reglerne er nu, risikerer man som trollingfisker at skulle genudsætte flere vildlaks, før man fanger en fedtfinneklippet laks, man må hjemtage. Erfaringerne viser nemlig, at der ofte skal fanges 4-5 af de vilde laks, før man fanger en uden fedtfinne. Det estimeres, at der vil blive fanget omkring 160 vildlaks fra sårbare Østersø-stammer om året, hvis man fastsætter en bag limit på en laks per lystfisker per dag med eller uden fedtfinne, siger Kaare Manniche Ebert.
- Forskellen mellem 40 og 160 laks er så minimal, at det ikke har betydning. I stedet for at indføre disse meget rigide og strenge regler, der har stor negativ indflydelse på de rekreative muligheder for småbådsfiskerne og på en række lokalsamfund ved Østersøen, hvor fisketurismen har stor økonomisk og rekreativ værdi, bør man hellere koncentrere sig om de reelle presfaktorer som fx dårlige miljøforhold i elve, hvor de sårbare bestande findes, indføre en mere bæredygtig forvaltning af industrifiskeriet efter sild og brisling, der er helt afgørende for postsmoltenes (red., det kaldes laksesmoltene det første år i havet) mulighed for at finde føde og dermed for deres overlevelse de første vigtige måneder i havet, samt prædation fra skarv, siger Kaare Manniche Ebert.
Fiskeriministeren skal sammen med EU’s øvrige fiskeriministre forhandle reglerne for laksefiskeriet på det kommende rådsmøde i EU d. 21.-22. oktober.
Du kan læse Danmarks Sportsfiskerforbunds brev til fiskeriminister Jacob Jensen her.
Du kan her læse mere detaljeret om laksen i Østersøen her: