Okkerforurening og fiskedød forhindret i Birkesig Bæk

DSC_0082.JPG

Esbjerg Kommune havde fejlagtigt godkendt en oprensning af Birkesig Bæk, der kunne have medført okkerforurening og fiskedød i bækken og længere nede i å-systemet. Danmarks Sportsfiskerforbund har standset den planlagte oprensning med en klage, hvor vi advarer mod alvorlige følger af oprensning i okkerplagede områder.

Birkesig Bæk i Esbjerg Kommune ligger i et okkerramt område, hvor man skal være særligt varsom med at lave opgravninger og oprensninger i vandløbene. Alligevel havde Esbjerg Kommune givet en tilladelse til at oprense Birkesig Bæk. Den tilladelse har Danmarks Sportsfiskerforbund nu har fået standset med en klagesag.

– I okkerområder skal man tage de fornødne hensyn, når man giver lov til at regulere vandløb, men det havde Esbjerg Kommune ikke gjort. Vi klagede derfor til Natur- og Miljøklagenævnet, og den klage har vi fået medhold i, siger Lars Brinch Thygesen, Natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.

– Det betyder, at Esbjerg Kommune ikke kan gennemføre nogen oprensning i Birkesig Bæk på nuværende tidspunkt, og vi har dermed forhindret en okkerforurening, der kunne have dræbt alt liv i selve bækken, men også længere nede i å-systemet, siger Lars Brinch Thygesen.

Esbjerg Kommune har genslynget strækningen og udlagt flere gydeområder til laksefisk, men hvis der løber okker ned i Vibæk, så vil det arbejde jo være spildt. Vi er derfor glade for, at det lykkedes at standse processen i tide.
Lars Brinch Thygesen, Natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund

Okker skader fiskebestande
I okkerplagede områder befinder der sig store mængder jern i jorden, og en del ender som okker i vandløbene. Når et okkerfyldt vandløb oprenses, så har det store konsekvenser for dyrelivet.

– Okker kan sætte sig på dyrenes gæller og kvæle dem. Men den kan også aflejre sig i gydebankerne og dermed ødelægge fiskenes reproduktion. Af samme grund er dyrelivet i okkerplagede vandløb altid stærkt reduceret i forhold til åer uden okker, siger Kaare Manniche Ebert, fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Gode vandløb var i fare
Birkesig Bæk udløber i Vibæk, der munder ud i Sneum Å. Her er der fundet vild yngel af både laks og ørred. Esbjerg Kommune har endda gennemført et større restaureringsprojekt i Vibæk på strækningen fra Birkesig Bæks udløb til udmundingen i Sneum Å.

– Esbjerg Kommune har genslynget strækningen og udlagt flere gydeområder til laksefisk, men hvis der løber okker ned i Vibæk, så vil det arbejde jo være spildt. Vi er derfor glade for, at det lykkedes at standse processen i tide, siger Lars Brinch Thygesen.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Grøn Farve: Pink Farve: Sort
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"