Mange fiskearter i sjællandske fjorde
Nøglefiskerrapport fra DTU-Aqua viser, at Isefjord og Roskilde Fjord har det næsthøjeste antal fiskearter i Danmark, kun overgået af området Ålborg Bugt og Læsø.
I perioden 2014-2016 har DTU-Aqua gennemført et projekt sammen med fritidsfiskernes organisationer, hvor 94 nøglefiskere har registreret deres fangster i garn og ruser. Redskaberne har stået på de samme positioner i hele forløbet, og fangsterne er blevet nøje registreret.
”Det område, hvor der blev registreret flest forskellige arter, var området Ålborg Bugt og Læsø. Her blev der fundet 42 arter. Fra fjordene blev der registreret højest antal fiskearter i Roskilde Fjord og Isefjord med 35 forskellige fiskearter, og det vidner om gode forhold i dette område for fiskepopulationer”, fremgår det af rapportens konklusioner.
I de to fjorde er der store udsving i saltindholdet, og ferskvandsarter som gedde, sandart og aborre kan optræde i de inderste brakke dele, mens sjældne arter som klumpfisk, tun og sværdfisk er fanget længere ude i fjordene, dog ikke af nøglefiskerne i dette projekt.
Mange skrubber og få torsk
Alt i alt blev der registreret 60 forskellige fiskearter, 31 i garn og 54 i ruser. Skrubbe, ål og ålekvabbe blev fanget i alle områder, mens torsk blev fanget i 18 ud af 21 områder. Med godt over 15.000 individer sammenlagt for de tre år var skrubben den art, der blev fanget flest af i garn. Sortmundet kutling er den art, der er gået mest frem i undersøgelsesperioden.
Torsken er gået kraftigt tilbage over en længere årrække, og rapporten viser, at denne udvikling er fortsat. Torsken blev tidligere primært fanget i garn, men resultaterne i rapporten viser, at der nu fanges flere
torsk i ruser end i garn. Fangsterne i perioden var generelt meget lave, under en fisk per redskabsdag, og der var ingen tegn på forbedringer.